Kawy z ziaren – sprawdź ofertę palarni

Od momentu napój nazwany kawą wywodzący się z Etiopii dotarł do Europy około szesnastego wieku opisującej nas ery, odtąd stał się nieodłącznym trunkiem naszych czasów. Trudno dzisiaj przedstawić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, najbardziej możliwa, choć również nie potwierdzona jest ta, że owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego miasta Kaffa – dziś znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, że z pozoru taka sztampowa i łatwo dostępna kawa ma tak karkołomną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, jaki w czasie swojej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił więc on spróbować owoców, jakimi owe kozy się odżywiały, wtem odkrył ich doskonały wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta czyli odmiana kongijska oraz arabica, to jest typ arabski. Współcześnie kawę jesteśmy w stanie nabyć na porządku dziennym i dostać je w przeróżnych wariantach, odmianach i formach. Kawę jesteśmy w stanie dostać w czterech bazowych fasonach: w ziarnach niepalonych inaczej tak oznaczana zielona, w ziarnach wypalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona oraz rozpuszczalna – wypróbuj palarnia kawy.

Napitek kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże doświadczeni bariści oraz smakosze zalecają jednak parzenie kawy po turecku inaczej razem z fusami. Istnieją właściwe dzbanki do zaparzania kawy, jakie zezwalają na oddzielenie fusów od naparu. Jednakże wracając do kaw instant zupełnie inaczej mienionych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a później odparowanie cieczy metodą wymrażania i usunięcie powstałego lodu procedurą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz