Kawa imponująca – w jakim miejscu ją odszukać?

Odkąd napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii dotarł do Europy około szesnastego wieku prowadzonej przez nas ery, odtąd stał się nieodłącznym trunkiem naszych czasów. Trudno dziś wyobrazić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, najbardziej możliwa, chociaż także nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego grodu Kaffa – dziś znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, iż z pozoru taka zwyczajna i łatwo osiągalna kawa ma tak zagmatwaną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w odmianie tureckiej w 1683 roku. W kontekście objawienia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, jaki w czasie własnej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił w związku z tym on spróbować owoców, jakimi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich imponujący wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta czyli forma kongijska oraz arabica, to jest typ arabski. Dziś kawę jesteśmy w stanie zakupić na porządku dziennym oraz dostać je w różnych wariantach, odmianach oraz formach. Kawę możemy dostać w czterech fundamentalnych fasonach: w ziarnach niepalonych czyli tak oznaczana zielona, w ziarnach spalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona oraz rozpuszczalna – sprawdź finestcoffee.pl.

Napój kawowy w wersji instant jest dzisiaj najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże doświadczeni bariści oraz smakosze zalecają jednakże parzenie kawy po turecku czyli wspólnie z fusami. Istnieją dobre dzbanki do zaparzania kawy, które pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Mimo to powracając do kaw instant zupełnie inaczej nazywanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a w następnej kolejności odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu metodą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz